mort.dir.bg

 

НАЧАЛНА
Безплатни програми за оптимизация
Новини
Как да ускорим системата си.
Уеб решения
да увеличим бързодействието на XP и Vista
Как да печелим чрез SMS
Като започнем от BIOS и.........
НОВИ ФИЛМИ 2009
ОНЛАЙН ИГРИ
Vbox
Форум
Фото Галерия


DOWNLOAD FREE GAMES ИГРАЙ ОНЛАЙН ОНЛАЙН МАГАЗИНИ НИЕ ПЕЧАТАМЕ УНИКАЛНИ ТЕНИСКИ УЕБ РЕШЕНИЯ ХОСТИНГ,УЕБ ДИЗАЙН, ПРОГРАМИ ЗА ИНТЕРНЕТ АНТИВИРУСНИ ПРОГРАМИ

Като започнем от BIOS и......... / Всичко за BIOS - част III

Всичко за BIOS - част III
08.04.09 17:38
Секция PnP/PCI Configurations

Тази секция съдържа настройките на PCI шината. Те са строго технически и се препоръчва само много опитни потребители и специалисти да правят промени на стойностите, зададени по подразбиране от производителя.

Init Display First - в това поле се задава коя карта (PCI или PCI Express) първа да се инициализира при зареждане на системата.

PCI Express Slot - инициализира първо PCI Express карта.

PCI Slot - инициализира първо PCI карта.

Reset Configuration Data

Enabled - при задаване на тази опция, BIOS автоматично ще нулира Extended System Configuration Data (ESCD), след което ще изгради нова конфигурация от данни.

Disabled - при избиране на тази опция, BIOS няма да нулира конфигурационните данни.

Resources Controlled By

Award Plug and Play BIOS може автоматично да разпознава и конфигурира при стартиране на системата всички Plug and Play съвместими устройства.

Auto(ESCD) - при избиране на тази опция, системата автоматично ще открие настройките ви.

Manual - трябва да конфигурирате ръчно хардуерните прекъсвания в подменюто "IRQ Resources".

Подменю IRQ Resources

Това е списък с хардуерните прекъсвания. Всяко прекъсване може да се резервира или да се присвоява на определено PCI устройство. Тук не е желателно да се пипат зададените по подразбиране настройки с изключение на случаите, когато имате хардуерен конфликт на прекъсвания между различни устройства. Обикновено такава ситуация може да възникне, когато имате повече външни PCI устройства, включени в системата ви. В документацията на дънната платка има таблица с описание на прекъсванията (кое прекъсване на кое устройство е присвоено и на кой PCI слот) и предварителното запознаване с нея, преди поставянето на поредната разширителна карта, е предпоставка за избягване на проблеми.

PCI/VGA Palette Snoop

Това поле определя как ще работи MPEG ISA/VESA VGA карта съвместно с PCI/VGA такава. Това е доста стара опция (присъства заради приемственост) и практически при съвременните дънни платки е анахронизъм, защото има значение, само когато на системата има PCI VGA карта и примерно инсталирана ISA MPEG карта. Ако опцията е разрешена, тя синхронизира палитрите на двете карти.

Enabled - разрешава синхронизирането на палитрите на MPEG ISA/VESA VGA карта с PCI/VGA карта.

Disabled - забранява синхронизирането на палитрите на MPEG ISA/VESA VGA карта с PCI/VGA карта.

PCI Latency Timer (per 8CLK)

От това поле се избира времето, през което всяко еднo PCI устройство ще контролира шината, преди друго да поеме контрола. По-голямата стойност определя по дълго време на контрол. Но при всеки достъп до шината има определено закъснение, преди да започнат транзакциите, така че малкото време ще предизвика редуциране на ефективността, докато по-голямото ще я подобри.

INT Pin 1 Assignment до INT Pin 8 Assignment - по подразбиране на всяко прекъсване INT се присвоява устройство. Тук има възможност да ги конфигурирате ръчно. По принцип тези опции се оставят по подразбиране.

Секция PC Health Status
 
 

Този секция не е стандартна и е строго индивидуална за моделите и марките на дънните платки, затова няма да се спираме на нея. Само ще отбележим, че тук се отчитат всички важни напрежения и температури на системата, както и оборотите на вентилаторите. В нея могат да се задават и стойности на температурата на процесора, при достигането на които да се изключва компютърът - т.нар. интелигентно управление на вентилаторите.

Секция Genie BIOS Setting
 
 

Още една нестандартна секция. В нея се съдържат всички настройки за напрежения, честоти и тайминги на паметта на системата. При различните марки дънни платки това меню е именувано различно (uGuru, Soft Menu и т.н.) и изборът от настройки също може да се различава. Част от настройките, в зависимост от конкретния модел и марка, може да се намират и в някои от стандартните секции. Например настройките за паметта, в общия случай са разположени като подменюта в секцията "Advanced Chipset Features, а настройките за процесора, като подменю в секция "Advanced BIOS Fetures". Всеки производител сам си преценява кое къде да постави, но за по-голяма прегледност, напоследък се налага отделянето на всички тези настройки в отделна секция. Всъщност тя е "Меката" за всички компютърни ентусиасти, овърклокъри и геймъри, защото с нейните настройки системата може много фино да се тунингова за максимална производителност. Разбира се за това са необходими доста солидни познания, защото всички груби грешки се заплащат скъпо.

CPU Feature - подменю съдържащо някои специфични настройки за процесора

DRAM Timing - в това подменю се съдържат всички настройки на DRAM паметта

CPU Clock Ratio Unlock - разрешете това поле, ако искате да отключите достъпните множители на процесора и да ги задавате ръчно в следвашото поле.

CPU Clock Ratio - тук се задава множителя на процесора. Менюто е активно, само когато е разрешено горното поле - "CPU Clock Ratio Unlock"

CPU Clock - В това поле можете да избирате честотата на системната шина на процесора със стъпка през 1MHz.

Boot Up Clock се използва за да изберете честотата на тактовия генератор при първоначално стартиране на системата. Ако сте овърклокър, ще я оцените по достойнство тази възможност.

DRAM Speed - поле за задаване на честотата на DRAM паметта.

Target DRAM Speed - показва текущата честота на DRAM паметта.

PCIE Clock - задава честотата на PCI Express шината.

Voltage Setting - в това подменю се намират настройките за всички напрежения за главните блокове на системата.

PCIE SLOT CONFIG - указва в какъв режим да работи (x1, x2, x4, x8, x16) PCI Express слота.

CPU Spread Spectrum - служи за конфигуриране на CPU Spread Specrum - технология за намаляване на радиочестотните излъчвания. Ако сте овърклокър, задължително трябва да изключите тази настройка.

PCIE Spread Spectrum - служи за конфигуриране на PCI Express Spread Specrum. Подобна на горната, но касае PCI Express шината.

SATA Spread Spectrum - същото като предишните две, но за SATA шината.

Подменю CPU Feature
 
 

Тук се намират специфичните настройки за процесора.

Thermal Management Control - поле, което служи за включване или изключване на температурното управление на процесора.

Thermal Management - при избиране на "thermal monitor" в това поле ще се активира функцията CPU Speed Step. Тази функция е добре позната от преносимите компютри и позволява да се намали честотата и напрежението на процесора, когато не е натоварена системата. Така процесорът консумира по-малко ток и съответно отделя по-малко топлина. За да може да се ползва тази функция, освен активирането й в конфигурационната програма на BIOS, трябва да се направят и съответните настройки в операционната система. Например при Windows XP, трябва да влезете в "Control panel", да намерите иконата "Power Options" и да кликнете два пъти върху нея с левия бутон на мишката. Ще се отвори диалоговият прозорец "Power Options Properties". От менюто "Power Schemes", изберете "Portable/Laptop".

Thermal Monitor 1 - при тази опция се намалява вътрешната честота и тя е известна с наименованието си "оn die throtling".

Thermal Monitor 2 - при нея се променя множителят и захранващото напрежение на процесора.

TM2 Bus Ratio - в това поле се избира колко голям да бъде "тротлингът" при отчитане на твърде високи температури от вградения датчик в ядрото.

TM2 Bus VID -използва се за настройване на напрежението при настъпване на тротлинг

PPM Mode - в това поле се избира режимът на работа - Native Mode или SMM (System Management Mode).

Limit CPUID MaxVal - CPUID инструкцията на някои нови процесори връща стойност по-голяма от 3, което може да предизвика проблем с някои операционни системи, различни от Windows. Ако сте с такава, е добре да проверите в документацията и, какво точно е изискването. Много е вероятно да се наложи да активирате това поле, за да ограничите стойността на 3 или по-малка. При операционните системи Windows, полето трябва да е изключено, както е и по подразбиране

C1E Function - това поле активира или дезактивира функцията C1E, която е характерна за процесорите на Intel, и намалява напрежението на процесора, когато последният бездейства. Ако искате да си овърклоквате системата, трябва да я изключите. По подразбиране е активирана.

Execute Disable Bit - включва или изключва познатата от мобилните компютри технология на Intel - Execute Disable Bit. Накратко тя спада към групата за сигурност и дава възможност на процесора да класифицира различните области от паметта, къде може да се стартират приложения и къде не може. По такъв начин ако някой "червей" се опита да вкара зловреден код в буфера, процесорът спира изпълнението на кода, като предотвратява вредното му действие и разпространението му.

Virtualization Technology - от това поле може да се активира и дезактивира технологията за виртуализация на Intel, известна още като Vanderpool Technology. При някои дънни платки е точно такова и наименованието на самото поле. Разбира се, то е активно само ако процесорът поддържа въпросната технология.

Core Multi-processing - от тук може да се изключват или включват ядрата при многоядрените процесори. Наистина доста странна фунция, като се има предвид, че едва ли някой, който си е купил многоядрен процесор, ще изключи останалите ядра и ще го ползва като едноядрен. По подразбиране това поле е активирано.

Забележка: Имената на настройките, които сме разгледали в това подменю са специфични за всеки един производител на микропроцесор, и в случая се отнасят за Intel. При процесорите на AMD те се различават, тъй като притежават други специфични за тях технологии.

Подменю DRAM Timing
 
 

В това подменю са групирани всички необходими настройки (популярни под наименованието тайминги) на системната памет. При модели и марки дънни платки с Phoenix-AwardBIOS те може да се намират в секцията "Advanced Features Chipset" или в някоя друга специализирана секция, подобна на тази - Genie BIOS.

Няма да се спираме на описанието на отделните настройки, защото те са твърде специфични за отделните модели и марки дъна, още повече, че изискват и задълбочени познания за подсистемата на паметта и по-специално на контролера, което излиза от предмета на тази статия. Само ще спомена най-важните настройки на паметта, от които в най-голяма степен зависят бързодействието и стабилността на системата и които са стандартни за почти всички дънни платки, независимо с какъв BIOS са.

CAS Latency Time (tCL) - това поле се използва, за да се изберат броя цикли на времето за CAS (Column Address Strobe). Това е закъснението от получаване до изпълнение на командата. По-ниската стойност дава по-добри резултати.

RAS# to CAS# Delay (tRCD) - тук се избира времето на закъснение между RAS# (Row Address Strobe) и CAS# (Column Address Strobe), когато се чете и записва в една банка на паметта. По-ниската стойност дава по-добри резултати.

RAS# Precharge (tRP) - в това поле се избират броя празни цикли от прекратяване на достъпа на даден ред до прехвърлянето на достъпа до следващия. По-ниската стойност дава по-добри резултати и принципно тази настройка върви ръка за ръка с tRCD.

Precharge Delay (tRAS) - определя броя цикли, през които ще е активен даден ред. То има по-малко влияние върху производителността. По-високите стойности редуцират скоростта, а по- малките я подобряват. Но пък прекалено малките може да започнат да пречат на опресняването й, което пък може да доведе до загуба на данни и последващ срив на системата.

Има още една важна настройка, която доста отдавна се среща при AMD системите, но отскоро се появи и в някои дънни платки за Intel, базирани на новите чипсети Intel P35/X38.

Command Rate/Command per Clock/Command 1T -наименования на една и съща настройка. Това е времето, което е необходимо да бъде намерена и резервирана дадена банка при първоначален достъп до нея. Измерва се в брой цикли, и стойностите са 1T и 2T. При дънните платки на ASUS, това поле се означава като "Command 1T" и достъпните стойности са Enable и Desable. Важно е да се знае, че това време има ефект само при първоначален достъп до банката, защото след като вече се намери и резервира, то е практически 0T.

Всички останали тайминги, се наричат второстепенни, и имат много по-малко влияние върху производителността на подсистемата на паметта от горепосочените. Ако не сте запознати в детайли с работата на контролера на паметта, по-добре оставете тези настройки на препоръчваните от производителя на паметта (много от производителите на памет описват в документацията на продуктите си оптималните тайминги и захранващи напрежения), защото в противен случай може да нанесете доста сериозни поражения на системата си.

В секцията Genie BIOS има и подменю Voltage Setting (фиг.15), където се намират полета, даващи възможност за регулиране на напреженията на различните подсистеми на компютъра. Оттук може да се увеличават или намаляват напреженията на процесора, паметта, системната логика, контролера на паметта и т.н. Те са много полезни инструменти в ръцете на овърклокърите, но ако сте начинаещ потребител, по-добре оставете всичко, както е настроено по подразбиране, защото могат да се превърнат и в най-разрушителното "оръжие" срещу вашата система.

Секция CMOS Reloaded
 
 

Тази секция е типична за LanParty серията дънни платки на DFI. Именно те преди години я въведоха в своите BIOS системи, затова сега може да се видят подобни менюта и в други марки дънни платки. Секцията дава възможност да се записват в няколко банки (в случая са четири) различни комбинации от настройки, които могат много бързо да бъдат извикани - пак от същото меню. Конкретно тази реализация предлага и възможността само с натискането на един клавиш на клавиатурата по време на POST процедурата, да се зареди съответната банка с настройки.

Set Supervisor Password - тoва поле позволява да се въведе парола, чрез която се ограничава достъпа до BIOS и/или до цялата система, посредством избраната опция на полето "Security Option", намиращо се в секция "Advanced BIOS Features Setup". Тази парола дава достъп за модифициране на всички опции в BIOS. Ако не желаете парола, или искате да я изтриете, просто въведете празна парола в полето и натиснете .

Set User Password - позволява да се въведе парола, чрез която се ограничава достъпа до BIOS и/или до цялата система, посредством избраната опция на полето "Security Option", намиращо се в секция "Advanced BIOS Features Setup". Паролата на потребител дава достъп за промяна на ограничен брой полета в BIOS и системата е напълно функционална. Ако не желаете такава, или искате да я изтриете, просто въведете празна парола и натиснете .

Save & Exit Setup

След като направите всички промени в инсталационната програма, придвижете се с маркера до "Save & Exit Setup" и натиснете , след което напишете "Y" в диалоговия прозорец и пак натиснете . Промените, които сте направили се записват в CMOS паметта, след което системата се рестартира.

Забележка: При някои дънни платки, след промени на честотата на процесора, паметта и някои тайминги, системата се изключва за около 3 секунди, след което отново се включва. При тази ситуация не се налага да правите нищо друго, освен да изчакате.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1548